De havens

In Nederland zijn er veel havens, grote maar ook kleinere. De meeste jachthavens hebben dezelfde faciliteiten zoals:

  • Water/Stroom
  • Brandstof
  • Toiletten en douches
  • Wasmachine/droger
  • Wifi
  • Containers
  • Parkeerplaatsen/fietsenstalling
  • Afwasgelegenheid
  • Speelplaats
  • Restaurant/café

Water/stroom

De meeste jachthavens hebben een water en stroomvoorziening, door deze voorziening kunt u tijdens uw tussenstop of overnachting uw drinkwater bijvullen en uw apparatuur opladen. Aan boort heeft u namelijk misschien een magnetron, wasmachine, airco of andere apparatuur, al deze apparatuur moet worden opgeladen/gevoed. Daarvoor beschikken bijna alle havens over walstroom. Deze voorzieningen zijn niet bij elke haven gratis, bij sommige havens zitten de kosten hiervoor al in de ligprijs verwerkt. Let dus goed op bij elke haven wat u allemaal moet bij betalen.

Brandstof

Uw boot heeft natuurlijk brandstof nodig, in jachthavens kunt u uw boot bijtanken. Uiteraard moet u dit zelf betalen. U kunt dus ook als tussenstop naar een jachthaven om te tanken. Vaak kunt u in de jachthaven ook een nieuwe glasfles krijgen voor in de boot. Let er wel op dat er een veilige opslag van gasflessen beschikbaar is.

Toiletten en douches

Niet elke boot heeft een douche aan boort, daarom hebben de meeste havens sanitaire voorzieningen. Ook als u wel een douche aan boort heeft is het fijn als u in een ruimere douche kunt douchen. Ook zijn er in de meeste gevallen toiletten en wastafels beschikbaar. Op deze manier kunt u zich goed opfrissen voordat u weer verder gaat. De toiletten zijn in de meeste gevallen gratis maar de douche kan soms nog extra geld kosten.

Wasmachine/droger

Sommige jachthavens hebben ook een was- en droogvoorzieningen aanwezig. Vaak is wasmiddel dan ook al aanwezig. Door deze voorzieningen komt u niet thuis met een berg was maar kunt u een groot gedeelte tussendoor al wassen.

Wifi

Tegenwoordig is er op veel jachthavens wel een plek met gratis wifi, dit kan bij het havenkantoor zijn of bij een restaurant/café. In enkele gevallen is het over de hele haven. Hierdoor kunt u tijdens uw vaartocht al foto’s met vrienden delen!

Containers

Tijdens het varen verzameld u veel afval, waar u niet 1,2,3 van af komt. In de jachthavens staan meestal grote containers voor huishoudelijk afval, glas en plastic.

Parkeerplaatsen/fietsenstalling

Als u naar vrienden vaart is het altijd leuk als die ook kunnen langskomen om even op de boot te komen of om u op te halen, hiervoor is er wel voldoende parkeergelegenheid nodig. De meeste havens hebben een grote parkeerplaats. Daarnaast zijn er in de meeste gevallen ook veel fietsenstallingen.

Afwasgelegenheden

Als u lekker op de boot eet ontstaat er ook veel afwas, het kan zijn dat u een wasbak hebt en dit zelf afwast. Op vele jachthavens zijn ook afwasgelegenheden om uw afwas buiten de boot af te wassen. Zo blijft uw boot netjes en schoon en heeft u toch schone vaat! Je kunt ook je hele boot poetsen.

Speelplaats

Als u kinderen meeneemt tijdens uw vaartocht is er voor hun in sommige jachthavens een speelplaats. Daar kunnen ze even lekker rennen en spelen om hun energie kwijt te raken.

Restaurant/café

Eten op de boot is natuurlijk hartstikke leuk maar als u hier geen ruimte voor heeft of gewoon graag lekker uit eten gaat hebben veel jachthavens een restaurant of café. Hier kunt u even lekker een avond voor u laten koken en genieten van heerlijke gerechten.

Meer info:

Jachthaventechniek

Omtzigt.com

Alles voor de watersport vind je bij Omtzigt.com! Sinds 1898 zijn ze een gevestigde naam als het gaat om boten, sloepen, boottrailers en tenders in heel Nederland. Neem een kijkje op de website: Omtzigt.com

Vakantiehuis makelaar

Op zoek naar een vakantiewoning aan het water om in te investeren? Schakel een vakantiehuis makelaar in voor persoonlijk advies. Met een makelaar kan je verschillende opties bespreken en maak je uiteindelijk de beste keuze voor je investering aan het water.