Een bootsloperij is eigenlijk hetzelfde als een autosloperij maar dan gericht op boten. Er kan een moment komen dat een reparatie aan een boot duurder is dan de aanschaf van een andere boot of dat de boot door een aanvaring niet meer te repareren is. Op dat moment zal de boot afgevoerd worden naar een bootsloperij die vervolgens de boot op de juiste manier zal recyclen zodat je er zeker van bent dat dit op een milieuvriendelijke manier is gebeurd.

Verschillende onderdelen

Naast de romp van een boot, zijn er nog veel andere onderdelen die in een boot aanwezig zijn. Als eerste zal een bootsloperij dan ook kijken welke onderdelen nog geschikt zijn om te hergebruiken. Te denken valt bijvoorbeeld aan de motor die vaak nog opgeknapt kan worden en hierdoor weer geschikt is en verkocht kan worden. Verder kan de mast vaak ook nog hergebruikt worden en zal er een duidelijke inschatting per onderdeel gemaakt worden of het nog rendabel is om het te hergebruiken of dat verdere sloop noodzakelijk is.

 

Boten, Jacht, Zee, Schip, Zeilsport, Varen, Zeilboot

Materiaal romp

De romp van een boot kan uit allerlei materiaal bestaan. Te denken valt aan ijzer of aluminium maar steeds vaker wordt de romp van een boot van polyester gemaakt. Dit laatste materiaal levert vaak extra problemen op want het vermalen van een polyester romp is een proces die niet elke bootsloperij kan uitvoeren. Het is daarom verstandig om te kijken bij een zoektocht naar een geschikte bootsloperij of deze wel weet hoe het moet omgaan met polyester en of ze deze boot ook wel willen innemen.

 

Zeilboot, Zeilschip, Schip, Modellering, Rc Model

Verkoop onderdelen 

De meeste bootsloperijen bieden vaak via een webwinkel de mogelijkheid om onderdelen die nog bruikbaar zijn te kopen. Hierdoor kan je vaak geld besparen want de prijs van een gebruikt onderdeel wat gecontroleerd is en waarvan je weet dat het geschikt voor hergebruik, ligt een stuk lager dan van een nieuw onderdeel. Doordat een bootsloperij weet hoe een boot gerecycled moet worden, weten ze ook of de onderdelen nog bruikbaar zijn en daarmee geschikt zijn. Voor jou als koper geeft dit de zekerheid dat je met een tweedehands onderdeel toch kwaliteit hebt gekocht.