Zeilschepen of zeilboten hebben Nederland geholpen groot te worden. Met grote schepen vaarden we naar Oost-Indië. Hier verhandelden we in diverse specerijen. Waar we nu overgestapt zijn op motorboten en luchttransport om handel te drijven, kent de zeilboot een nieuwe rol als recrationaire ontsnapping. We gaan met de zeilboot op vakantie en weekendjes weg, of racen in kleinere zeilbootjes met elkaar. 

Verschillende typen zeilboten

Ben je zelf op zoek naar een zeilboot? Dan is het belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent. Je hebt namelijk ontzettend veel keuze. We zullen een paar populaire type zeilboten voor je samenvatten. 

 

  • Stern: De stern is een open boot waar maximaal twee personen in passen. Een vrij goedkope boot die duurzaam in gebruik is. De boot is ongeveer 4 meter lang en 2 meter breed. 
  • Valk: Als je meer ruimte nodig hebt is de Valk een goede keuze. Dit is een open drie- tot vier persoons zeilboot. Je kunt hier zowel mee racen als recreatief comfortabel mee varen. Sommige hebben zelfs ruimte voor een slaapcabine, zodat je er mee op vakantie kunt.
  • Sloep: de Sloep is misschien wel het populairste in Nederland. Dit is een toegankelijk type zeilboot dat vaak voor de recreatievaart wordt gebruikt. Ideaal voor de kanalen en rivieren in grote Nederlandse steden.
  • Schoener: Op zoek naar een joekel van een schip? Dan kun je gaan onderzoeken of een schoener geschikt voor je is. De schoener heeft oorspronkelijk 2 of meer masten en heeft veel ruimte.

Hijsen

Elke zeilboot maakt gebruik van masten met grote zeilen om lekker veel wind op te vangen. Om met de wind te kunnen varen moet jouw zeil in staat zijn om wind op te pakken of juist door te laten. Met een sterk hijsmechanisme kun je het zeil strakker aantrekken of laten vieren. Hiermee bepaal je de snelheid van je boot. Ben je op zoek naar hijsmaterialen? Neem een kijkje op hijswinkel.nl. De specialist in hijsmaterialen en hefmiddelen.